Op 26 mei 2021 om 15u28 werd Nederlands nieuws plots wereldnieuws toen de rechter in Den Haag  het olie- en gasbedrijf Shell verplichtte de uitstoot van broeikasgassen voor 2030 met 45 procent terug te brengen ten opzichte van 2019. Geert Buelens spreekt met Keetie Sluyterman over dit bedrijf dat zo innig is verweven met de kapitalistische, koloniale en milieugeschiedenis van Nederland.

Keetie Sluyterman is emeritus hoogleraar bedrijfsgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht en gespecialiseerd in de Nederlandse bedrijfsgeschiedenis van de negentiende en twintigste eeuw. Ze schreef het laatste deel van de meerdelige Geschiedenis van de Koninklijke Shell en een hele reeks andere boeken en artikelen over ontwikkelingen binnen het Nederlandse bedrijfsleven. Haar artikel ‘Royal Dutch Shell: Company Strategies for Dealing with Environmental Issues’ verscheen in 2010 in Business History Review. Over ‘Corporate Social Responsibility of Dutch Entrepreneurs in the Twentieth Century’ publiceerde ze in 2012 in Enterprise & Society. De bedrijfsgeschiedenis van Hoogovens/Tata Steel waar ze aan bijdroeg verscheen in 2018.


 


Links:
•  Anoek Nuyens en Rebekka de Wit schreven voor Frascati Producties en De Nwe Tijd en in samenwerking met Milieudefensie het documentaire theaterstuk De zaak Shell (2020).  BNNVARA liet Norbert ter Hall een tv-bewerking maken.  Over het theaterstuk en over de rechtszaak: uitzending van Tegenlicht.
•  De aflevering ‘Day of reckoning for big oil & gas; and nature-based solutions’ van de Carbon Removal Newsroom podcast waarin onder andere Holly Jean Buck streng was voor het Shell-vonnis.
•  De Shell Journaal boekjes die tussen 1961-1993 als eindejaarsgeschenk aan relaties werden gestuurd en die vaak de natuur in Nederland als onderwerp hadden.
•  Trinta di Mèi – Curaçao 1969.
•  De uit de Verenigde Staten overgewaaide Boycott Shell-campagne om het bedrijf te dwingen Zuid-Afrika te verlaten in de strijd tegen Apartheid.
•  Shells betrokkenheid bij de strijd in Nigeria die Ken Saro-Wiwa het leven kostte.  Het vonnis van 29 januari 2021 waarin Shell aansprakelijk werd gesteld voor olielekkages in Nigeria.
•  De oproep Fossielvrij aan pensioenfonds ABP voor het stoppen met het investeren in de fossiele industrie met pensioengeld van ambtenaren en leraren.  De coalitie van bezorgde wetenschappers Scientists4Future. Het standpunt van de universiteiten.
•  De Franse revisionistische studie Une autre histoire des ‘Trente Glorieuses’ (La Découverte, 2016).
•  Nederland Gidsland.

 


Afbeelding:
Shell Journaal boekjes, v.l.n.r.: Leonhard Huizinga, Natuurwijzer (1961);  Jaap Hage, Journaal van Nederlandse bomen (1979);  Dr. J.M. Fuchs, Journaal van Hollands water (1970).

 


Dit is de derde aflevering van de podcast waarin Leest spreekt met o.a. neerlandici, literatuurwetenschappers en cultuurhistorici over actuele kwesties in de Nederlandse literatuur en cultuur. Luister mee met achtergrondgesprekken bij nieuwe publicaties, onderzoeksprojecten en maatschappelijke discussies.

Abonneren:
Spotify |  Google Podcast | Apple Podcast