A • B • C • D • E • F • G • H • I • J • K • L • M • N • O • P • Q • R • S • T • U • V • W • X • Y • Z
A
Kevin Absillis (1980) is docent moderne Nederlandstalige literatuur en algemene literatuurwetenschap aan de Universiteit Antwerpen. Zijn Leest-feuilleton ‘Het slechte geweten van Vlaanderen. Over het racisme van Hendrik Conscience (1812-1883)’ zal in het voorjaar van 2021 in uitgebreide vorm verschijnen in Wt. Tijdschrift over de geschiedenis van de Vlaamse beweging en is bedoeld als de opmaat voor een cultuurhistorische monografie.
- Het slechte geweten van Vlaanderen | aflevering 1: Conscience in het rijk van Mordor – 1 januari 2021
- Het slechte geweten van Vlaanderen | aflevering 2: Wat een schrijver lijden kan – 1 januari 2021
- Het slechte geweten van Vlaanderen | aflevering 3: Stammenstrijd versus klassenstrijd – 8 januari 2021
- Het slechte geweten van Vlaanderen | aflevering 4: Creatief met Conscience – 15 januari 2021
- Het slechte geweten van Vlaanderen | aflevering 5: Racismen – 22 januari 2021
- Het slechte geweten van Vlaanderen | aflevering 6: “Door de gunstigste gastvryheid aengelokt” – Over De Leeuw van Vlaenderen (1838), De Boerenkryg (1853) en Batavia (1858) – 29 januari 2021
- Het slechte geweten van Vlaanderen | aflevering 7: “In het vrye Gent zyn alle menschen broeders” – Over Jacob van Artevelde (1849) – 5 februari 2021
- Het slechte geweten van Vlaanderen | aflevering 8: Italianen te Antwerpen – Over Simon Turchi (1859) – 12 februari 2021
- Het slechte geweten van Vlaanderen | aflevering 9: Eigen volk eerst? – Bevindingen – 19 februari 2021
- Het slechte geweten van Vlaanderen | aflevering 10: Coda – Over splinters, balken en het oog van de gewetensbezwaarden – 26 februari 2021
Yi Fong Au (1989) is redacteur bij het online literatuurplatform SKUT. Daarnaast studeert hij Cultural Analysis en Translation aan de Universiteit Leiden. Samen met Tommy van Avermaete stelde hij het boek Door de schaduwen bestormd samen, dat reflecties bevat op de controverse rond de oorlogsjaren van Lucebert.
Tommy van Avermaete (1990) is redacteur bij Terras en het online literatuurplatform SKUT. Hij publiceerde essays over literatuur in Deus ex Machina, rekto:verso, Terras, SKUT en Tijdschrift BLIK. Samen met Fyke Goorden werkt hij aan een biografie van Jacq Vogelaar. Samen met Yi Fong Au stelde hij het boek Door de schaduwen bestormd samen, dat reflecties bevat op de controverse rond de oorlogsjaren van Lucebert. Hij is momenteel als docent werkzaam aan de Universiteit Leiden.
B
Esther Op de Beek is Universitair Docent moderne Nederlandse letterkunde aan de Universiteit Leiden. Ze werkt daar onder meer aan een studie naar de representaties van geluk in recente romans.
- ‘Geluk ís de weg’. Geluksmotto’s, citaten en de morele plicht tot geluk – 27 augustus 2018
Paul Bijl is universitair docent literatuurwetenschap aan de Universiteit Utrecht en onderzoeker aan het KITLV.
- Indonesische literatuur en de Nederlandse traditie van mensenrechten(schendingen) – 27 augustus 2018
Siebe Bluijs (1987) is als PhD-kandidaat verbonden aan de Universiteit Gent (vakgroep letterkunde). In 2016 startte hij met een door FWO gefinancierd onderzoek naar vorm, functie en vernieuwing van het naoorlogse hoorspel in Nederland en Vlaanderen. Hij bespreekt literatuur voor onder meer Dietsche Warande & Belfort en De Reactor.
- Promotie Lieselot De Taeye: verslag van de proefschriftverdediging – 27 augustus 2018
Geert Buelens is hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit Utrecht en gasthoogleraar in Stellenbosch. Hij is de auteur van onder meer De jaren zestig. Een cultuurgeschiedenis (2018) en Wat we toen al wisten. De vergeten groene geschiedenis van 1972 (2022).
- Naar een Vergelijkende Neerlandistiek | keynote lezing IVN – 5 september 2018
- Tekenen des tijds. De tv-serie ‘Kongo’ als graadmeter voor de mentale dekolonisatie in Vlaanderen – 21 juli 2020
- Tekenen des tijds 2. De jeugdserie ‘De Kat’ als graadmeter van het milieubewustzijn in de vroege jaren zeventig – 8 februari 2021
- Tekenen des tijds 3. Een vergeten verhaal als graadmeter voor de katholieke visie op het arbeidersvraagstuk aan het eind van de 19de eeuw – 26 mei 2022
Ulrike Burki (1998) behaalde in 2020 haar master Nederlandse en Duitse taal- en letterkunde aan de Universiteit Antwerpen. Momenteel volgt ze de onderzoeksmaster Nederlandse literatuur en cultuur aan de Universiteit Utrecht, waar ze onderzoek doet naar de status van de Nederlandstalige literatuur in de DDR.
- Vensters op de wereld 1: De Nederlandstalige literatuur bekeken vanuit de DDR – 13 september 2021
- Vensters op de wereld 2: Hugo Claus in de DDR – 25 oktober 2021
- Vensters op de wereld 3: Van Verwondering tot Verwunderung. Over de DDR-vertaling van Hugo Claus’ bekende roman – 29 januari 2022
D
Hans Demeyer is als Lecturer Dutch & Comparative Literature verbonden aan University College London, en is redacteur van het literaire tijdschrift nY. Onlangs publiceerde hij met Sven Vitse Woekering en weigering (2018), een collectie essays over het werk van Jacq Vogelaar.
- Klemzitten. Zorgcrisis, tijdsarmoede, zijdelings handelen | lezing VAL – 19 september 2018
Jeroen Dera (1986) is als neerlandicus verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij is daar opleidingscoördinator van de master Educatie in de Taal- en Cultuurwetenschappen en universitair docent Nederlandse Letterkunde. Zijn huidige onderzoek concentreert zich op de manier waarop het Nederlandse literatuuronderwijs ideeën over literatuur en literariteit vormgeeft. In 2020 publiceerde hij met Charlotte Van den Broeck een boek in de reeks woorden temmen, waarin de lezer op activerende wijze kennismaakt met de Nederlandse poëzie. In september 2021 verscheen Dera’s monografie Poëzie als alternatief bij De Wereldbibliotheek.
- Schutter zonder munitie: bij het boekenweekessay van Özcan Akyol – 2 mei 2020
- Lezen met den politiek-correcten Bijbel? Een repliek op critici van representatiekritisch literatuuronderwijs – 19 oktober 2021
Feike Dietz is universitair docent Vroegmoderne Nederlandse letterkunde aan de Universiteit Utrecht. Zij leidt het NWO-project Language Dynamics in the Dutch Golden Age en werkt daarnaast aan een onderzoek naar de ontwikkeling van geletterdheid in en via vroegmoderne teksten voor jonge lezers (onder meer uitgevoerd binnen het grootschalige onderzoeksproject Global Knowledge Society). Ook is zij redacteur van LitLab, een letterkundig onderzoeksplatform voor middelbare scholieren.
- Liever één jager dan tien zwangeren. Een verkenning van het schrijven over zwangerschap in de vroegmoderne tijd – 9 mei 2019
Ewa Dynarowicz is werkzaam als docent Nederlandse literatuur en cultuur aan de Universiteit van Wrocław, Polen. Ze bereidt een boek voor over het werk van Kader Abdolah.
- Mr. Polska en het potentieel van negatieve stereotypen – 27 augustus 2018
F
Gaston Franssen is universitair docent moderne Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam.
G
Pepijn de Groot is masterstudent Nederlandse literatuur en cultuur aan de Universiteit Utrecht. In zijn master legt hij zich toe op de studie van (Nederlandse) hiphop.
H
Bart van Haaster (1997) behaalde in 2018 zijn bachelor Filosofie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, en is nu masterstudent Neerlandistiek: Redacteur/editor aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast is hij eindredacteur voor BabelMagazine, het tijdschrift van de Geesteswetenschappen aan de UvA.
- Dichter bij de regenboog. De poëtica van Harry Mulisch in ‘Wat poëzie is’ – 13 december 2019
- ‘Vijg die ik ben’. Een postkoloniaal onderzoek naar de white savior in Het dwaallicht – 20 mei 2020
Laurens Ham is docent-onderzoeker aan de Universiteit Utrecht. Hij werkt aan een Veni-project (2018-2022) over de rol van schrijvers in het Nederlandse literatuurbeleid en aan een boek over Nederlandse protestliedjes sinds 1966.
- Heeft er iemand nog het recht om vrijuit te gaan? De cultuurkritiek van Marco Borsato (1) – 27 augustus 2018
- Ik ben bevrijd, waarom voel ik me dan zo verloren? De cultuurkritiek van Marco Borsato (2) – 27 november 2018
- Waarom schreef Lucebert voor het ‘totaalkunstwerk’ Poppetgom een levenslied van de Zangeres Zonder Naam? – 9 maart 2021
Aukje van Hout is promovenda aan de Radboud Universiteit en docente Nederlands bij het Dominicus College in Nijmegen. Via een NWO lerarenpromotiebeurs werkt zij aan haar proefschrift over het realistische proza van rond 1900. Specifiek richt zij zich daarbij op het werk van Johan de Meester (1860-1931).
J
Minouck Jonkers is educatiemedewerker bij Nieuwe Veste, waar zij zich richt op leesbevordering en cultuureducatie voor jongeren. Als onderzoeksassistent ‘Digitale Literatuur’ was zij werkzaam bij Tilburg University. Zij heeft een Master Linguistics en eerstegraads bevoegdheid als docent Engels behaald aan de Radboud Universiteit.
- ‘Geen poëzie alsjeblieft’: een onderzoek naar digitale literatuur in de klas – 22 februari 2022
Thijs Joores is schrijver en dichter. In 2018 behaalde hij zijn bachelordiploma Literatuurwetenschap aan de Universiteit Utrecht. Zijn eindwerkstuk over de poëzie van Maartje Smits werd onderscheiden als de beste scriptie van zijn jaar.
- Maartje Smits’ structuren. Een ecofeministische poëzielezing – 16 maart 2019
- Dichter bij de regenboog. De poëtica van Harry Mulisch in ‘Wat poëzie is’ – 13 december 2019
K
Iris Kater is masterstudent Nederlandse literatuur en cultuur aan de Universiteit Utrecht. In zijn master legt hij zich toe op de studie van (Nederlandse) hiphop.
- Met een minimalistisch tassie gezien worden: SUSAN BIJL, duurzaamheid en verzameldrang – 15 september 2024
M
Niels Mulder volgt de Master Letterkunde aan de Radboud Universiteit en is redacteur van Vooys.
- Van trots tot introspectie. Over (anti-)nationalistische herinneringen aan ’88 (1) – 23 juli 2019
- ‘Wollt Ihr den totalen Fußball?’ Over (anti-)nationalistische herinneringen aan ’88 (2) – 2 november 2019
P
Thomas Pierrart (1994) is sinds oktober 2017 doctoraal onderzoeker aan de KU Leuven. In zijn FWO-onderzoeksproject Imaginary Voyages in Narrative Worlds. From Transhistorical Theory to Contemporary Practice staan imaginaire reisverhalen door de ruimte en de tijd centraal, met een klemtoon op recente Nederlandstalige voorbeelden van het genre. Over reisverhalen en verwante topics als toekomstliteratuur, de utopie en genretheorie publiceerde hij eerder in onder meer Spiegel der Letteren, Nederlandse Letterkunde en TNTL.
- Barabas voorbij: Nederlandstalige tijdreisliteratuur van vroeger tot nu – 5 december 2018
Saskia Pieterse is als universitair docent en onderzoeker moderne Nederlandse letterkunde verbonden aan de Universiteit Utrecht.
- Over onze vakbeoefening – 16 december 2019
S
Evelyne Shamier bereidt een proefschrift voor over verbeelding van de zee in historische en hedendaagse Nederlandstalige literatuur wereldwijd, met een onderzoekslens waarin ecokritiek, postkoloniale en dekoloniale theorie samenkomen. Ze doceert Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit Utrecht en NT2 bij University College Utrecht.
- Mooie dingen en rituele schijn: poëzie als politiek wapen – 25 september 2018
- De mythe van De Vegetarische Slager – 3 januari 2019
Anne Sluijs is masterstudent Nederlandse literatuur en cultuur aan de Universiteit Utrecht. Ze was hoofdredacteur van Vooys en liep stage bij het Nederlands Letterenfonds en aan de Universiteit Antwerpen.
Anneke Smelik is hoogleraar Visuele Cultuur aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Haar meest recente boeken zijn Delft Blue to Denim Blue. Contemporary Dutch Fashion(2017), Materializing Memory in Art and Popular Culture (2017) en Thinking through Fashion. A Guide to Key Theorists (2016). Haar nieuwe onderzoek gaat over de relatie tussen identiteit, technologie en duurzaamheid.
- Identiteit als verkleedpartij: de functie van mode – 27 augustus 2018
- Nederlandse cybercouture: mode en technologie – 2 november 2018
Johan Sonnenschein is lector Nederlands aan de Université de Liège. Hij doet onderzoek naar ‘het nieuwe’ in de Nederlandstalige poëzie van Johannes Kinker tot heden en publiceerde in 2014 bij Huis Clos Een glorieus ding. ‘Een dag in ‘t jaar’ van Herman Gorter.
- De geeuwhonger naar gouden eeuw – 27 augustus 2018
- Poëzievergetelheid. De feilen van De Keizers Verweybiografie – 23 december 2019
V
Carmen Verhoeven (1993) rondt momenteel de onderzoeksmaster Nederlandse Literatuur en Cultuur aan de Universiteit Utrecht af met een thesis over strijdliedcultuur in diachroon perspectief. Daarnaast is ze als docent Literatuurgeschiedenis verbonden aan de Koningstheateracademie en werkzaam als transcribent in het NWO-project Language Dynamics in the Dutch Golden Age aan de Universiteit Utrecht, als assistent redactiecoördinatie bij Prelum en als assistent bureauredactie bij het Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde.
- Van rijst- tot Malieveld: ‘O lio lio la’, de geschiedenis van een melodie – 8 maart 2020
- Van rijst- tot Malieveld: ‘O lio lio la’, de geschiedenis van een melodie (dag 2) – 15 maart 2020
- Van rijst- tot Malieveld: ‘O lio lio la’, de geschiedenis van een melodie (dag 3) – 22 maart 2020
- Van rijst- tot Malieveld: ‘O lio lio la’, de geschiedenis van een melodie (dag 4) – 29 maart 2020
- Van rijst- tot Malieveld: ‘O lio lio la’, de geschiedenis van een melodie (slotdag) – 5 april 2020
Janina Vesztergom is verbonden aan de Eötvös Loránd Universiteit (ELTE) in Boedapest, waar zij colleges Inleiding letterkunde, Moderne Nederlandse en Vlaamse letterkunde, Taalverwerving, Academische competenties, Cultuur- en mediawetenschappen en Tolktechnieken geeft. Zij onderzoekt Engelstalige en Nederlandstalige postmoderne en contemporaine romans, en zij is gepromoveerd op de kwestie van verantwoordelijkheid in romans van de Britse schrijver Julian Barnes.
- ‘Als ijs van bevroren inkt’: Vrouwelijk auteurschap in Wim Hofmans Zwart als inkt is het verhaal van Sneeuwwitje en de zeven dwergen – 12 april 2019
Sven Vitse is als docent moderne Nederlandse letterkunde verbonden aan de Universiteit Utrecht.
- Zit er toekomst in Lukács? Het standpunt van de millennial | lezing Achter de Verhalen – 11 november 2018
- Over onze vakbeoefening – 16 december 2019
W
Marieke Winkler is letterkundige en werkt als postdoc onderzoeker en docent bij de opleiding Cultuurwetenschappen van de Open Universiteit. Haar onderzoek richt zich op de wisselwerking tussen literatuur, literaire kritiek en (literatuur)wetenschap in Nederland.
- De lezer in Frankenstein – 16 december 2018
Z
Marc van Zoggel werkt als letterkundige op het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis. Hij is een van de editeurs van de Volledige Werken van Willem Frederik Hermans en publiceerde in 2018 bij Verloren De ijdele façade. Over de ironische zelfvergroting van Harry Mulisch.
Anouk Zuurmond is neerlandica en filosofe en is werkzaam als universitair docent aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar ze onderwijs verzorgt op het gebied van onderwijsfilosofie en de masteropleiding Ethics of Education coördineert.
- De getemde leraar. Wat Nederlandse schoolromans ons over het onderwijs kunnen leren – 15 december 2020
- ‘Bloemkoolcommentaar op de ondergang van het mensdom’. Harry Mulisch over de lessen uit 1961 voor een dreigende kernoorlog – 24 maart 2022